Achnaton´s Blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Milosrdná lož či bolestivá pravda?

Táto otázka ma trápi už veľmi dlhú dobu a sem tam mi nedá spať alebo rozmýšľať. No dodnes nepoznám odpoveď, srdce i rozum mi poradiť nevedia. Radšej zachrániť človeka od trpkej pravdy milosrdnou lžou? A tu nastáva moja hlavná otázka. Je lepšie byť klamaný alebo pravdou sklamaný? Pravda mi viac berie alebo dáva?  Malá lož dokáže zachrániť veľký problém. No časom sa na to príde a to že ste niečo zachránili nemá váhu ale to že ste klamali naopak. Tiaži to iných. Verím že niet človeka ktorý ešte neklamal alebo zachránil situáciu milosrdnou lžou. Nechcem povedať že som klamár, no keď nechcem niekoho raniť alebo mu ublížiť pravdou tak aké iné východisko mám? pravda bohužiaľ bolí, a moc, preto ju asi tak málo ľudí hovorí. Kiež by to bolo naopak. Je porekadlo, lož má krátke nohy ďaleko nezájde. No na druhej strane by ma zaujímalo prečo je lož ľahšia a prečo sa tak  veľa používa? Prečo je pravda dobrá a lož zlá keď ňou niekoho ušetríme? Toto je pre mňa jedno z mnohých tabu. Ani ja sám nehcem počuť pravdu ktorá ma zabolí či zrazí na nohy, no nechcem ani klamstvo. čo teda je najlepšie.lebo viem že keď poviem pravdu tak veľmi silno bolí. Preto ju nechcem hovoriť a za to že použijem lož som trestaný. Môj názor je že treba používať milosrdnú lož no netreba to prehánať.


Pravda bolí a ťažko sa hojí.

Kotrá??? | stály odkaz

Komentáre

  1. ej, silno filozofická otázka!
    Odpoveďou je DIPLOMACIA.... to značí, vystihnúť ten správny okamih, kedy môžeme použiť pravdu a kedy radšej zvoliť milosrdnú lož. Nie každý to dokáže. Zástanci vždy tvrdej pravdy z toho potom niekedy vychádzajú ako hulváti.
    publikované: 06.03.2012 18:45:06 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014